Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2013. Április 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.

A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be kedden.
Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.
Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben.
A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítőanyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében.
A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek