Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2012. Január 26. 08:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sikeresen fellőtték a Progressz M–14M-et

Sikeresen fellőtték a Progressz M–14M-et

Útnak indították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Progressz M–14M jelzésű teherűrhajót szerda éjjel a kazahsztáni Bajkonurból – közölte a Moszkva melletti irányítóközpont.

Az automata üzemmódban repülő űreszköz az indítás után 9 perccel a Föld felszínétől mintegy 200 kilométeres magasságban levált a Szojuz–U hordozórakétáról, és sikeresen pályára állt.

A teherűrhajó több mint 2,6 tonna rakományát szállít, és a tervek szerint szombaton köt ki a Földtől mintegy 350 kilométer távolságban keringő űrbázison. A Progressz rakterében egyebek között vizet, élelmiszert, orvosi eszközöket, fehérneműt, piperecikkeket, valamint tudományos kísérletekhez szükséges felszereléseket szállít a jelenleg az ISS-en dolgozó hat űrhajósnak.

Az orosz űripar fekete évet zárt tavaly, miután öt indítás fulladt kudarcba. Tavaly augusztus 24-én egy Progressz lezuhant, mert a start után 325 másodperccel meghibásodott a Szojuz hordozórakéta. Ennek következtében három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrállomáson jelenleg három orosz (Anton Skanlerov, Anatolij Ivanyisin és Oleg Kononyenko), valamint két amerikai (Daniel Burbank, Donald Pettit) és egy holland (André Kuipers) űrhajós teljesít szolgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:13, szerda | Belföld

Megtalálták a Tiszában elmerült három ember holttestét

Megtalálták a Tisza tokaji szakaszán elmerült három ember holttestét - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden délután.

2024. Július 03. 08:12, szerda | Belföld

Meteorológia: az ötödik legmelegebb június volt az idei

Az idei június középhőmérséklete országos átlagban 21,6 Celsius-fok volt, amely 1,8 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát, ezzel az ötödik legmelegebb június lett 1901 óta

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat